Higiena rąk ma kluczowe znaczenie w wielu branżach – zwłaszcza w przypadku osób, które mają kontakt z żywnością, lekami lub osobami chorymi. Wynika to z faktu, że na dłoniach mogą znajdować się spore ilości patogenów o niebezpiecznym działaniu. Jak wyglądają wytyczne i procedury w tym zakresie?

Które sektory są objęte specjalnymi wytycznymi dotyczącymi higieny rąk?

Wytyczne określające zasady higienicznej dezynfekcji rąk mają największe znaczenie w sektorach gospodarki, w których mogą wystąpić tzw. zakażenia krzyżowe. Termin ten określa rozwój choroby w wyniku kontaktu z drobnoustrojami znajdującymi się na powierzchniach, narzędziach lub przedmiotach, które nie zostały zdezynfekowane. Z uwagi na charakterystykę łańcucha zakażeń i występowanie patogenów ryzyko jest największe w sektorze medycznym i spożywczym.

Kiedy należy umyć lub zdezynfekować ręce?

W przypadku medycyny wyróżnia się kilka konkretnych momentów, które wymagają zwrócenia szczególnej uwagi na dezynfekcję rąk. Przede wszystkim należy zadbać o umycie i zdezynfekowanie dłoni przed każdym kontaktem z pacjentem, a także przed wykonywaniem czynności medycznych. Dzięki temu ryzyko zakażenia jest znacznie mniejsze, co jest ważne zwłaszcza przy interakcjach z osobami o obniżonej odporności. Umycie lub zdezynfekowanie rąk jest obowiązkowe także po kontakcie z pacjentem, jak również z przedmiotami znajdującymi się blisko osoby chorej – mowa m. in. o łóżkach, stołach czy szafkach na salach szpitalnych. Do tego należy pamiętać o dezynfekcji rąk po kontakcie z płynami ustrojowymi.

higiena rąk
fot. freepik.com

W sektorze spożywczym obowiązują podobne wytyczne, lecz główną rolę odgrywa tutaj kontakt z jedzeniem. Personel powinien myć lub dezynfekować ręce przed przygotowywaniem żywności, jak również po kontakcie z innymi osobami lub ze zwierzętami. Do tego należy pamiętać o dokładnej higienie rąk i dezynfekcji po wizycie w toalecie.

Jak wygląda poprawna procedura mycia rąk?

Podstawą higieny dłoni jest regularne mycie, jednak należy zaznaczyć, że czynność ta powinna odbywać się zgodnie z procedurami. Szczegóły mogą się różnić pomiędzy poszczególnymi placówkami, ale zazwyczaj zaleca się mycie rąk przez ok. 30. Należy zacząć od nawilżenia rąk pod bieżącą wodą, a następnie rozprowadzić mydło na całej powierzchni dłoni, pocierając je o siebie, by dotrzeć do wszystkich miejsc. Ważne jest, aby nie pomijać obszarów szczególnie narażonych na obecność drobnoustrojów (np. przestrzeń między palcami). Po dokładnym umyciu należy opłukać ręce wodą, a następnie je wytrzeć z użyciem jednorazowego ręcznika.

Dezynfekcja rąk z profesjonalnymi produktami

W parze z myciem dłoni powinna iść także dezynfekcja, która pozwoli pozbyć się bardziej uporczywych patogenów. W zależności od wybranego środka potrzebna będzie inna ilość preparatu – zawsze jednak należy pamiętać o rozprowadzeniu produktu dezynfekującego we wszystkich obszarach dłoni. Można to zrobić w podobny sposób, jak podczas mycia, a całość powinna trwać zgodnie z zaleceniami producenta. Do wykonania tej czynności najlepiej sprawdzą się specjalistyczne płyny dezynfekcyjne, które mogą posłużyć zarówno do dezynfekcji dłoni, jak i powierzchni.